„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Informujemy, że nabór zgłoszeń do konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” został wydłużony do 28 lipca 2023r.
Poszukiwane są lokalne i regionalne wyroby, osadzone w polskiej tradycji, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Samki Regionów ” albo złożyć osobiście w kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie.
Wojewódzki finał odbędzie się 26 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2023”.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 30 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.