Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Niedziela, 22 września 2024
Imieniny: Tomasz, Maurycy
pochmurno
23°C

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Drawsku Pomorskim - sezon grzybowy.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Drawsku Pom. informuje, że aby stworzyć możliwość konsultacji dla społeczeństwa w czasie sezonu grzybowego trwającego od 01.09.2022r. do 15.10.2022r. wprowadzono dyżury klasyfikatorów grzybów świeżych w następujących terminach:

- od 01.09.2022r. do 09.09.2022r. w godz. 08.00 do 9:00 w siedzibie PSSE w Łobzie, ul. Niepodległości 66/2 oraz pod tel. 91 397 45 42 dyżurować będą pracownicy PSSE w Łobzie

- od 12.09.2022r. do 15.10.2022r. w godz. 07.25 do 8:30 w siedzibie PSSE w Drawsku Pom., ul. Jana Sobieskiego 1 oraz pod tel. 94 36 36 195 dyżurować będą pracownicy PSSE w Drawsku Pom.

Warunki, jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w podanych poniżej aktach prawnych:

· Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj. Dz. U. z 2020, poz. 2021 ze zm.);

· Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 1048 ze zm.).

· W rozporządzeniu zawarto informacje dotyczące powyższych zagadnień:

§ 3. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, oraz podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej są obowiązane posiadać atesty na grzyby: świeże, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jest dokonywana przez grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów; suszonych, pozyskiwanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 3 ustawy jest dokonywana przez grzyboznawcę. Zakłady przetwórcze są obowiązane zapewnić nadzór grzyboznawcy nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów. § 4. 1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone. § 5. 1. Wzór atestu na grzyby świeże określa załącznik nr 3 do rozporządzenia. Wzór atestu na grzyby suszone określa załącznik nr 4 do rozporządzenia. § 6. Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych,

przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu w opakowaniu. Postępowanie w przypadku zatrucia grzybami.

 

Przy pierwszych objawach zatrucia jak:

wymioty, biegunka, które wystąpiły od zjedzenia grzybów po 3, 6 a nawet 24 h (te ostatnie zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala! Nie leczyć się domowymi sposobami !

Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła. Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę.

Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości. - Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.