Nie marnujmy żywności!
Aż 62,9% Polaków deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak wyrzuca pieczywo. Na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4%), warzywa (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%). Najrzadziej wyrzucanymi przez respondentów produktami okazała się: kawa, herbata, kakao (powyżej 80% wskazań) oraz tłuszcze takie jak masło, margaryny, a także nasiona roślin strączkowych, cukier i zamienniki, koncentraty spożywcze, napoje gazowane i niegazowane i niegazowane oraz soki, słodycze i słone przekąski, konserwy mięsne i rybne, świeże czerwone mięso, jaja (odsetek wskazań 70-80%.
Rozwój cywilizacyjny i postępująca globalizacja spowodowały szereg istotnych zmian w sferze produkcji i konsumpcji żywności. Proces produkcji żywności stanowi ogromne obciążenie dla środowiska naturalnego. Poprzez marnotrawstwo zużywane są zasoby wody i energii.
Do tzw. ekologicznych skutków marnowania żywności można zaliczyć także: wzrost ilości odpadów opakowaniowych i zmiany klimatyczne, ponieważ metan pochodzący z gnijącej żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla*.
*Opracowano na podstawie BIO Selektywna zbiórka i recykling odpadów – teoria, dobre praktyki i dostępne rozwiązania
foto: https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie'>Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com</a>